از گیاه خارمریم به شکل دم کرده ، تنتور و یا مستقیما از عرق آن ، استفاده میکنند ، همچنین برای استفاده بیشتر از خواص گیاه خارمریم میتوان گلچههای آن را همانند کنگر فرنگی خورد.
طرز تهیه تنتور
یکی از بهترین اشکال دارویی گیاهان که از زمانهای قدیم مورد استفاده بودهاند محلولهای هیدروالکلی تنتور (مخلوط آب و الکل) عصاره گیاهان میباشد. در این روش گیاه خشک و یا تازه در محلول ۲۵ درصد الکل و آب (۲۵ قسمت الکل و ۷۵ قسمت آب) قرار میگیرد. کلیه قسمتهای گیاه ممکن است مورد مصرف قرار گیرد. تنتور خارمریم را تا دو سال میتوان استفاده کرد. مقدار استفاده از این تنتور ، ۱۵ تا ۲۵ قطره و روزانه ۴ الی ۵ مرتبه است و بهتر است قبل از مصرف ، تبخیر الکل انجام گیرد.
طرز تهیه دم کرده
۵/۳ گرم دانههای نیمکوب شده خارمریم را در ۱۵۰ سی سی آب جوش به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم کنید.
روزانه ۳ نوبت و نیم ساعت قبل از غذا مصرف شود.
طرز تهیه عرق خار مریم
برای تهیه عرق خارمریم ، ابتدا آب و گلچه های گیاه را میجوشانند. پس از تبخیر آب ، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام میشود و مایعی که با تقطیر به دست آمده ، همان عرق خارمریم است.
فراوردههای دارویی خار مریم
از خارمریم قرص گیاهی با نام لیورگل ۷۰ و ۱۴۰ میلی در داروخانهها موجود است که همراه داروهای تجویزی دیگر توسط پزشک معالج برای درمان بیماریهای کبدی و جلوگیری از پیشرفت دیابت و کنترل آن به جای اصل گیاه میتوان استفاده نمود.
عوارض عرق خارمریم (موارد احتیاط و منع مصرف)
مصرف عرق خارمریم حتی در طولانی مدت عوارض نداشته و فقط در بعضی موارد ممکن است موجب اسهال خفیف شود. البته لازم به ذکر است گیاه خارمریم نباید همزمان با داروهایی که متابولیزم آنها در کبد است مانند آسپرین ، استامینوفن و غیره استفاده شود ، همچنین اگر داروی خاصی مصرف میکنید و یا به هر گونه بیماری مبتلا میباشید قبل از مصرف گیاه و عرق خارمریم با پزشک مشورت کنید.